Jump to content

help: Stepper Motor


Recommended Posts

Chris and jpd: thanks.

Unfortunately I am only capable of rising to understand the concept of treesome (i.e. up on a tree) ...  4-5 wires  are a few microsteps above my league.

I seem to understand that I cannot really test if such motor is dead simply using the "+' and the "-" from a 5V DC power supply, Correct?

I hope this is not the case: in this case which wire/wires do I connect to the "+' and which to the "-"  ?

 

Thank you

Link to post
Share on other sites

I want to see if it is broken (or if the motor driver is - but I don't see how that could be).

Some cleaver guy plugged the motor into an incorrect port (where I fear - I am just guessing - voltage might have been 30% higher than it should have been)

Now when plugged in correct port motor gets slightly warm but apart from that it appears dead.

Link to post
Share on other sites

this is one of 4 motors which control louvres in my solar airconditioner: they are all dead

The controller is the controller of the whole aircon. Everything else works but not the louvers. Louvre cables were mistakenly by the guy who was connecting power cables to the cassette unit. Then without thinking he decided the best course of action was to plug that loose cable into the cable for the wired controller (which I don't have) which he had found somewhere in the aircon control box.

That's the complete story which makes me loose my temper just as I think of it  .................................... : not only he wired the wrong cables (1.5 instead of 2.5mm and viceversa) to IDU and ODU and by cuttting surfix sleeve he cut neutral and earth so they would touch (=earth leakage) but he went as far as plugging out one cable from one side and plugging it back on the other .... ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

I need to find out if those motors are all gone because then I can try to get someone to bring me replacement motors from China next week.

Link to post
Share on other sites

I just did a test with one of the steppers that I have. if you connect one of the poles at a time the motor will jump half a step. So it will not rotate only go one step.

So if you connect it to a 5v power supply it should move a bit if it works.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

jpd: thanks

FYI motors are ok.

Problem is with aircon software on control board: aircon IDU "thinks" it is driving some different types of swing motors.

I fear I might have been sent two parts which are not fully compatible with each other :( (manufacturing date of components is 6 months apart and color of wires in connecting cables do not match).

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Hey i think it might be difficult for you to repair it now. As same problem happened with me in past and they eventually leads me to buy a new one.

If you are looking to bought the new one then you need to be extra attentive as knowing each ones pros and cons is necessary for a value for money purchase. You can read different articles related to it. I found one article which might help you:-

https://theedgecutter.com/best-stepper-motors-for-cnc/

Read if you are thinking to bought a new one else you can search any one who can possible solve your prob.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...