Jump to content

Growatt SPF5000ES BMS communication error


RenierdT
 Share

Recommended Posts

Hi. I have Grawatt SPF5000ES inverter and a pylontech us3000 battery.. 

I followed the instruction manuals to the letter but I get a error code 20. BMS communication error..

I also found useful info on this forum, followed the instructions (some of the models differs and do not all have the same communication ports, I think) but I still get the same error.

I was told that the standard communication cable in the pylontech battery pack is the problem and that they are trying to source the correct cables form China. That might take forever. 

I am a novice at this solar thing. Has anyone had the same problem or know were I can purchase the correct cable.

Thanks 

Edited by RenierdT
Link to comment
Share on other sites

I had the same problem with my growatt inverter + dyness battery. I ended up having to wait 2 weeks for a replacement cable. After plugging in the cable everything was working 100%.

Like said by francois, you could also try to make a cable using the configurations in the manual. I know we tried and that didn't work. But that can just be something we did wrong.

Edited by Ianvn
Link to comment
Share on other sites

Got this feedback form China and followed the steps. Seems to be working

 

If Pylon battery want to build communication with inverter(SPF3000/5000TL HVM/WPV/ES):
Inverter side setting:program 05-36-L02/L04(SPF3000/5000TL HVM),
program 05-36-L52(SPF5000TL HVM-WPV/SPF5000ES),
Inverter port:BMS port(SPF3000/5000TL HVM),
CAN port(SPF5000TL HVM-WPV/SPF5000ES),
Battery side DIP switch:1000----ON OFF OFF OFF
Battery port:RS485 port(SPF3000/5000TL HVM),
CAN port(SPF5000TL

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
On 2020/09/09 at 1:06 PM, RenierdT said:

Got this feedback form China and followed the steps. Seems to be working

 

If Pylon battery want to build communication with inverter(SPF3000/5000TL HVM/WPV/ES):
Inverter side setting:program 05-36-L02/L04(SPF3000/5000TL HVM),
program 05-36-L52(SPF5000TL HVM-WPV/SPF5000ES),
Inverter port:BMS port(SPF3000/5000TL HVM),
CAN port(SPF5000TL HVM-WPV/SPF5000ES),
Battery side DIP switch:1000----ON OFF OFF OFF
Battery port:RS485 port(SPF3000/5000TL HVM),
CAN port(SPF5000TL

@RenierdT do you run your system on solar power? How are you finding the combo of 5000 es and US3000? Did you manage to get it all working smoothly?

I've seen many people having trouble with the 5000tl hvm and us3000 so wondering if your combo is the one to go for. 

Many thanks

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hi guys, did anyone eventually get this right? I have US3000C and SPF5000ES

Couple things i noticed.

Pylontech sent me a document with the pin layout and firmware versions required for the different battery and inverter models, but it did not list SPF5000es. as per the manual the configuration is rs485 Cross Pin. However the SPF5000es manual states it is a PIN to PIN. The Cable that comes with the Pylontech, is a standard UTP Cat5 Cable, see documents attached.

 

image.thumb.png.09f3f411cb2353cd8ca44836e71952a3.pngimage.thumb.png.e27d8fcfecf49b3df27d551b2ded8b55.pngimage.thumb.png.211389e0ad85d00a4bdc9b35e715d794.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

My system is very similar:

  • Growatt SPF 5000 ES
  • Single Pylontech US3000C Lithium battery

We also kept on getting Error 20's and also error 4.
We could not get it to connect via RJ45.

What did work for us was plugging into CAN port on the battery and inverter.

Then on the inverter you set the input to CAN and most importantly use Protocol 52

Everything worked from there on. 

LD

 

PS: Battery dipswitches are 1000 (On,off, off, off)

Inverter set to Profile L02 which then displays "Li" on screen.

 

image.thumb.png.c09017f7aa2fed9c94916a9f7504835f.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hi guys, 

I have 5kva ES with 2 Pylontech 3.55kWh. 12 x 420 panels 2 strings of 6 panels to make a parallel connection into the inverter. I keep getting warning 43, battery over temperature. Coms is vai Can, the master is set to dip settings 1000 link port 1 and goes into the slave link port 0. One battery goes into 43, then I reboot it works, then there other goes into 43, the first one works fine. They alternate like that... Now I can't clear warning 43 anymore. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...